Pagina's

maandag 7 oktober 2013

Superfood: Chia zaden

Tegenwoordig kan je bijna geen site of boek over voeding lezen zonder dat je iets tegenkomt over 'Superfoods'. Bepaalde voeding of toevoegingen met grote voordelen voor je gezondheid. Sommige superfoods zijn bekender dan andere. Zo weten de meeste mensen wel dat avocado en blauwe bessen goed voor je zijn, maar Chia zaden en Goji bessen? Tijd om me wat meer te verdiepen in deze gezonde voedingsmiddelen, om te beginnen bij Chia zaad!


Chiazaden komen van origine uit Mexico en zijn afkomstig van de 'Salvia Hispanica', familie van de munt plant. Chia kwam veelvuldig voor in de Azteken en Maya cultuur en werd gezien als echt krachtvoedsel. Om je lichaam optimaal te verrijken met de voordelen van Chia worden 1 a 2 porties van ongeveer 20 gram aangeraden, die op diverse manier gebruikt kunnen worden. Doordat de smaak en geur van je gerecht niet beïnvloed worden zijn er ontzettend veel mogelijkheden om Chiazaden in je dagelijkse leven te integreren. Zo kun je denken aan Chia zaden door de yoghurt, over fruit en in smoothies. Zodra de zaden geweekt worden in vloeistof ontstaat een soort gelei waardoor veel mensen Chia pudding maken, waar je vers fruit of noten bij kunt eten.

De voordelen van regelmatig gebruik van chia zaden:

* Anti oxidanten
Ongeveer 30% meer anti oxidanten dan blauwe bessen en neutraliseren vrije radicalen, veroudering wordt hierdoor tegengegaan.

* Vezels
Chiazaden zitten boordevol vezels, zelfs meer dan in havermout! De zaden worden goed opgenomen door het lichaam dat ze makkelijk kan verteren.

* Omega 3 vetzuren
Doordat Chia rijk is aan omega 3 vetzuren werken de zaden ontstekingsremmend.

* Bloeddrukverlagend

* Houdt de bloedsuikerspiegel in balans en geeft de hele dag energie

* Bevat veel calcium, meer dan in melk.



1. Quiche met daarin Chia zaden verwerkt

2. Smoothie met amandelmelk, vanille soya yoghurt, banaan en Chia zaden

3. Banaan, blauwe bessen en frambozen met munt en Chia zaden

4. Yoghurt met Chia zaden, Gojibessen, honing, banaan en amandelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten